Hoppa till sidans innehåll

Utflykten till Skuruhäll 15 aug. 2013


Infogad bild 1Infogad bild 2


Vi blev hela 19 st som i ett vackert höstväder drog iväg mot Gästrikegränsen för att finna dels platsen Skuruhäll men även uppdatera oss på tävlingsklubben OK Skuruhäll.
Platsen hittade vi och där fick vi även veta en del om OK Skuruhäll.
De flesta av oss startade i Pumpen och resten anslöt vid Karlsbyhedens Folkets Hus. Därifrån fick Stig Hansson leda bilkaravanen mot vändplan som låg kilometern från Skuruhäll. Väl framme var vi fundersamma vad vi skulle ta vägen eftersom det inte fanns ett spår av någon skylt eller liknande. Kompassen kom fram och i dess riktning såg vi gamla snitslar hängande i träden på en knappt skönjbar stig. Eftersom stigen pekade i rätt riktning så var det bara att traska i väg. Över stock och sten men även över en större myr bar det uppåt mot toppen av berget. Efter i mitt tycke flera kilometer så var vi framme vid det stora gränsröset. Här hade gränsdragningen fastlagts för över 300 år sedan beroende på osämja mellan markägarna. Det berättades att markägarna var ute på nätterna och flyttade de gränspålar som då fanns för att utvidga sin egen mark. Därav tillkomsten av gränsröset Skuruhäll. I dag är det uppbyggt av en mängd stenar med både skyltar och gränspekare för de olika socknarna. Dessutom har det byggs en liten klockstapel vid röset.
Efter medhavt fika och diverse diskussioner om gränser så berättade Krille och Målle (tack så mycket) om OK Skuruhäll. Klubben bildades efter det goda samarbete vid Faluns femdagars 1985 mellan klubbarna Karlsbyhedens IK och Korsnäs IF. Svärdsjö IF var också med i samarbetet på femdagars men tackade nej till OK Skuruhäll. Det stora skälet till bildande var dock att genom samarbetet kunde de aktiva inom klubbarna tävla tillsammans i bl.a. de stora kavlarna. På den tiden var det inte o.k. med sammansatta lag.
Tillsammans hade klubbarna en hel del bra elitorienterare som presterade många bra resultat både individuellt och i lag. Efter c:a fem år så dog dock klubben ut beroende på att påfyllningen av nya aktiva från resp. klubb inte fungerade så bra. Det fanns inte tillräckligt med ledare för att både driva resp. klubb samt även tävlingsklubben OK Skuruhäll.
Återvägen ner till parkeringen kändes dock mycket närmare. Kanske beroende på att det var nedför men även att vi hade gått vägen förut.
Väl till bilarna så blev det enskild resa hemåt. De flesta åkte dock till Korså Bruk och upplevde det gamla samhället med dess järndrift och de stora vattenhjulen. 
Jag har fått in en del bilder som ni kan finna via dessa länkar.
Här ser ni lite hur röset var uppbyggt med klockstapeln men även bilder från Korsån.
Uppdaterad: 16 DEC 2013 12:20 Skribent: Hans Kruskopf
E-post: This is a mailto link

 sisu

SPONSORHUSET

Gräsroten

 

 

Postadress:
Korsnäs IF OK - Orientering
Jonsson, Stjärnvägen 45
79143 Falun

Kontakt:
Tel: 0706419599
E-post: familjen.jungaker@ho...

Se all info