Hoppa till sidans innehåll

Veterantävling i Sälen


Här kommer ett utdrag från min blogg angående veterantävlingen i Sälen den 11-13 juni.

Tävlinge arrangerades av Västmanlands veteraner och vi var 185 deltagare totalt.

Hasse

 

 

Veteranorientering i Sälen Resdag måndag 

Framme i Sälen var det bara att checka in och bege sig till Stugan som blev en positiv överraskning. Toppenhus med 4 sovrum, tre toaletter, två Tv-apparater men dock bara en bastu. Kolla mina bilder.

I morgon börjar tävlingarna och etapp ett går i Gammelsätersfjällen ca 1 mil från stugan i Lindvallen.

Skönt med fri start så man kan ta det lugnt på morgonen. Återkommer med en rapport i morgon.

 

Bilder på Stugan, storstugan och sovrum.

 

Veteranorientering i Sälen Första tävlingsdagen

 
I dag blev det första tävlingen under de dagar som vi är i Sälen.
Premier tävlingen gick på hemfjället med start i Olles stugor. Kylig morgon, bara 7 grader men solen gjorde att det ändå kändes skönt, så det blev kortärmat. Startstämpling gjorde att vi inte hade särskilt bråttom till startplatsen. Kön vid starten bestod endast av en man så det var bara att bege sig ut på banan.Kartan kommer senare på denna blogg men jag kommenterar den ändå nu. Bana B som jag tog var 3,7 km med 11 kontroller. När jag fick kartan i min hand så konstaterade jag att här gällde det att hålla i. Kontroll 1 och 2 gick hyfsat så det var bara att köra på till trean, en långstäcka utan några fasta punkter. Här kom redan min första dumhet. Körde på och räknade med att kunna läsa in mig senare. Tyvärr så gick det inte, körde till slut ut på en stig men klarade inte heller där att läsa i mig. Jag gav upp och ställde mig istället för att vänta på at några medtävlande skulle dyka upp. De taktiken fungerade så jag fick hjälp med att hitta kontrollen. Sträcktiden blev 24 minuter och missen omkring 14 minuter. Resterande del  banan gick mest på chans eftersom man redan hade tappat sugen. Ändå blev avslutningen hyfsat med kanske några minuters miss. Däremot så kostade det kraft med många sänkor och sluttningar, fjällbjörkar och sten i botten. För övriga KIF:are så blev det stora missar precis som för många andra deltagare. Förmodligen så är det ovanan med denna terräng som spökade.
Erik laddar

Resultat.      

Min Bana B dag 1

 

 Veterantävling i Sälen Dag 2

 

Andra dagens tävlingar i Sälen blev uppe vid Färdkällan mellan Högfjällshotellet och Tandådalen.

Dagen började med sol och 10 grader varmt för att sedan lysa hela dagen och temperatur upp mot 18 grader. Alltså en toppen dag sett ur vädersynpunkt. Sedan var det där med orientering och ork. TC var idag beläget relativt högt upp med fin utsikt över östra Tandådalen skidsystem. Det ryktades också om att terrängen idag skulle vara mycket bättre än gårdagens. 

På väg till start kändes de gamla krämporna i benen så jag förstod redan då att det skulle bli en tuff dag. 

Fri start igen men denna gång var det kö på bana B. Ett tag så var det upp till 15-20 st i kö. Så det var bara att vänta och för min del blev det start sist av alla.

När var dags att få kartan och ge sig iväg till första kontrollen, en liten göl på skrå med kontrollsiffra 61, hade jag ställt in mig att gå nogrann kompass samt hålla reda på avståndet. Det var bara så att det fanns raviner och vresiga björkar i vägen så det där med att gå noggrann kompass fick man glömma. När jag nästa var framme så såg jag en skärm med fel kodsiffra. Fortsatte och där dök nästa skärm upp återigen fel kodsiffra. Nu började det bli kris dock dök det upp en skärm till. Skulle jag ha tur den här gången.Bingo, det var rätt kodsiffra.

Bommen kostade mig förmodligen 3 minuter så nu gällde det att hålla i ännu bättre. Som tur var så gick banan nu upp på fjället med bättre sikt och markförhållande. På långsträckan till 4 kontrollen var det nästan så att man så den lilla höjden från 3 kontrollen. Sikten gjorde också att man såg en hel del ryggar som man kunde gå på. Det var bara det att man inte visste vilken kontroll som dessa ryggar skulle till.

Bra sikt

Resterande kontroller låg där de skulle utom sjätte som kom lite för tidigt och 100 meter bredvid mitt stråk.

Maud

Däremot så var det en lång slakmota på vägen hem så farten gick ner till gåfart. Vid femte kontrollen kom jag också i kapp Maud från Vansbro så jag måste erkänna att vi hjälptes åt en del på hemvägen.

Min resultat blev till slut en sjundeplats utav 42 startande vilket är för bra efter ett dåligt löp.

 

 

Mitt löp med två kraftiga missar

 

Veterantävlingen i Sälen Sista dagen

Trygge spurtar mot mål.

Regn hela natten mot torsdagen som fortsatte med svagt strilande hela dagen. Temperaturen höll sig kring 8 grader men blåsten och regnet gjorde att det kändes mycket kallare. I dag var det dags för den avslutande stafetten.  Jag bildade lag med Tryggve, som fick ta startsträckan.

Totalt startade 20 lag i vår klass 140. Klass 140 innebär att den sammanlagda ålder skall vara 140 år.

Efter den gemensamma starten så var det bara att vänta och försöka att hålla värmen uppe. Jag beräknade att första sträckan skulle hålla på lite över 20 minuter.

Efter 23 minuter så rasslade det till och första löparen kom in för växel. Nästan direkt efter ( 22 sekunder) kom Tryggve, vilket gav mig ett perfekt läge med några ryggar att gå på.

Jag beslöt mig för att köra mitt eget rejs så jag la på kompassen och körde på mot ettan.

Blev helt ensam och började bli orolig eftersom det inte stämde riktigt.  Eftersom min första låg på andra sidan en bäck så var det bara att köra på till den och där korrigera min rutt. Här blev det 1 minutmiss så nu gällde det att skärpa sig. Missen berodde helt på att jag missade startpunkten placering. Resterande kontroller togs med säker kartläsning och hyfsad fart.

När jag kom in på målspurten så hörde jag att jag var först.

Skönt med ett bad efter målgång

även fast det var skitkallt i vattnet

Äntligen så fick vi till det efter två bedrövliga dagar. Nu måste jag erkänna att banan idag var både lätt och kort. Kanske det är det som jag skall syssla med, dvs korta banor som tex sprint.

I vilket fall som helst så blev det en vinst till slut.

Mitt rejs med missen mot ettan

Resultatet finns här.

 

 

Uppdaterad: 16 DEC 2013 12:20 Skribent: Hans Kruskopf

 sisu

SPONSORHUSET

Gräsroten

 

 

 

 

 

Postadress:
Korsnäs IF OK - Orientering
Jonsson, Stjärnvägen 45
79143 Falun

Kontakt:
Tel: 0706419599
E-post: This is a mailto link

Se all info